Graul spelta – o alternativa sanatoasa a graului comun

Spelta castiga tot mai multa popularitate in randul celor care isi doresc sa adopte o alimentatie sanatoasa si echilibrata, inlocuind faina si cerealele obisnuite din grau. Graul spelta este ruda mai veche cu graul comun, fiind o cereala cultivata de vechii egipteni si celti. In comparatie cu graul comun, graul spelta are un gust deosebit care ne aminteste de cel de nuca.

Graul spelta este cunoscut inca de acum 5000 de ani in sud-vestul Asiei, iar in zona Caucaz se regaseste in situri arheologice datate cu pana la 6000 de ani i.Hr. Graul spelta este mentionat si laudat in Vechiul Testament ca fiind principala cereala in prepararea painii. In Europa, graul spelta s-a identificat pentru prima data in jurul anului 1900 i.Hr. Din fericire, fermieri care sa il cultive au tot existat, asa ca in zilele noastre, graul spelta traieste o adevarata renastere.

Care sunt diferentele dintre graul spelta si graul comun?

Cu ajutorul unor analize complexe, despre graul spelta in comparatie cu graul comun, se stie ca:
– are un continut mai ridicat de vitamine si minerale
– are un continut mai mare de acizi grasi nesaturati (grasimi sanatoase)
– are un continut mai mare de L-Tryptophan, un hormon responsabil cu buna-dispozitie
– absoarbe mai putine metale grele din mediul inconjurator.

Care sunt valorile nutritive oferite de graul spelta?

Graul spelta reprezinta o sursa bogata de vitamine si minerale, precum: magneziu, fosfor, mangan, cupru, vitamina A, vitamina E, complex vitaminic B si niacina (vitamina PP), fibre si proteine.

O cantitate de 200 de grame de grau spelta furnizeaza organismului:
– 106% din necesarul zilnic de mangan
– 30% din necesatul zilnic de fibre
– 30% din necesarul zilnic de fosfor
– 25% din necesarul zilnic de vitamina B3
– 24% din necesarul zilnic de magneziu
– 22% din necesarul zilnic de proteine

Graul spelta este o cereala usor digerabila datorita proteinelor si datorita structurii amidonului. Substantele nutritive continute de graul spelta se asimileaza usor datorita solvabilitatii lor deosebite in apa. Asta face ca procesul de digerare sa fie mai eficient si mai putin intens.
Graul spelta este recomandat si in alimentatia copiilor mici si a bolnavilor mai in varsta datorita acestor calitati.

Desi este bogat in gluten, graul spelta poate di tolerat de catre cei care prezinta o usoara forma de intoleranta.

Graul spelta se poate folosi cu usurinta in aceleasi moduri ca celelalte cereale, ca de exemplu graul comun – faina pentru paine, paste, prajituri si alte produse de patiserie.

Care sunt beneficiile pe care graul spelta le aduce organismului?

Introdus in alimentatia zilnica, graul spelta:
– ajuta la tratarea neurodermitelor la copii si a bolilor de piele sau mucoase
– ajuta la tratarea bolilor degenerative – reduce riscul aparitiei arteriosclerozei, reduce riscul de cancer la san
– ajuta in cazul tulburarilor metabolismului si digestiei
– stimuleaza metabolismul la nivel de sistem nervos
– stimuleaza activitatea rinichilor
– scade aciditatea din organism
– are efecte vitalizante asupra pacientilor depresivi, prin continutul bogat de L-Tryptophan
– stimuleaza imunitatea
– reduce riscul aparitiei de boli cardiovasculare

Calitatile remarcabile si beneficiile aduse organismului fac din graul spelta un aliment numai bun de introdus in alimentatia unui adult, dar si a unui copil.

Daca v-ati hotarat sa schimbati ceva in alimentatia dumneavoastra, va stam la dispozitie aici cu o gama variata de produse bio.

Ce pare ai despre acest articol?

      Scrie parerea ta

      Login/Register access is temporary disabled
      Comparati produse
      • Total (0)
      Compara