Nautul, un inlocuitor perfect pentru carne

Nautul, un aliment sanatos si gustos, un inlocuitor ideal pentru carne, bogat in fibre benefice pentru o digestie usoara.

La nivel mondial, anual, se consuma aproximativ 10 milioane de tone de naut. Un aliment apreciat inca din Antichitate, atat pe teritoriul Europei, cat si pe cel al Orientului Mijlociu, nautul aduce organismului o multitudine de beneficii.

De ce ar trebui sa consumi mai des boabe de naut?

Boabele de naut este un aliment satios, cu un continut bogat in vitamine si minerale. Te ajuta atat in dietele de slabire, cat si in cele de mentinere a unei greutati ideale, neafectandu-ti sanatatea. Astfel, el a ajuns sa fie inclus in multe retete vegetariene si nu numai.

Despre originea nautului

Nautul este o planta leguminoasa, gasita pe piata si sub denumirea de fasole Garbanzo sau fasole egipteana. Cuvantul „naut” vine de la cuvantul turc „nohut”, si a fost adoptat in limba romana de pe vremea cand Dobrogea era sub dominatia Imperiului Otoman, sub forma arhaica de „nahut”.

In Orientul Mijlociu, nautul salbatic a fost descoperit inca de acum 7500 de ani. Astazi, liderii mondiali in productia de naut sunt India, Australia si Pakistan.

Cum arata si ce gust are nautul?

Boabele de naut au culoarea roz, galbena sau verde, iar gustul lor se aseamana cu cel de nuca.

Tipuri de naut

Boabele de naut se gasesc pe piata in marimi si culori diferite, in functie de regiunea in care au fost cultivate si de momentul recoltarii.

Nautul Desi

Acest tip de naut reprezinta cea mai importanta cultura agricola in India. Boabele acestui tip de naut sunt mici, cu exteriorul inchis la culoare si miezul galben. Se aseamana foarte mult cu boabele de naut salbatic din sud-estul Turciei.
Despre nautul Desi se spune ca a fost primul sortiment de naut cultivat vreodata. Nautul Desi este mai bogat in fibre decat celelalte tipuri si are un indice glicemic mai mic.

Nautul Kabuli

Originea acestui tip de naut este in Afganistan, iar in limba hindi „Kabuli” inseamna „din Kabul”. Boabele acestui tip de naut sunt mai mari, mai lucioase si mai deschise la culoare decat boabele de naut Desi.

Nautul verde

Boabele de naut verde se culeg devreme de pe vrej, sunt curatate si congelate rapid. Astfel, boabele isi pastreaza din umiditate si culoarea vie. La momentul decongelarii, boabele nu mai necesita hidratare.

Nautul negru

Boabele de naut negru, denumite si chana dal, sunt cele mai apreciate ingrediente in bucataria indiana. Culoarea inchisa provine de la faptul ca, inainte de a fi folosite, boabele sunt uscate la soare pana devin ruginii.

Valorile nutritive ale boabelor de naut

Nautul asigura cel putin 20% din necesarul zilnic de fibre, proteine, acid folic si minerale.
O portie de 100 grame de naut contine:

Calorii (kcal): 364
Lipide total: 6 g

Lipide saturate: 0,6 g
Lipide polinesaturate: 2,7 g
Lipide mononesaturate: 1,4 g

Colesterol: 0 mg

Sodiu: 24 mg

Potasiu: 875 mg
Carbohidrati: 61 g

Fibre alimentare: 17 g

Zahar: 11 g

Proteine: 19 g
Calciu: 105 mg

Fier: 6,2 mg
Magneziu: 115 mg
Vitamina B6: 0,5 mg
Vitamina B: 12 0 ┬Ág
Vitamina A: 67 IU

Vitamina C: 4 mg

Continutul ridicat de fibre face ca nautul sa fie de ajutor si in curele de slabire. Fibrele favorizeaza digestia si induc senzatia de satietate rapid.

Boabele de naut fierte se pot pastra la frigider pana la 5 zile.

Ce pare ai despre acest articol?

      Scrie parerea ta

      Login/Register access is temporary disabled
      Comparati produse
      • Total (0)
      Compara