Turmericul, un condiment exotic cu beneficii extraordinare

Turmericul este un condiment apreciat atat pentru gustul pe care il ofera anumitor preparate, cat si pentru numeroasele proprietati terapeutice. Turmericul este considerat una dintre cele mai puternice plante de pe Terra in combaterea unor afectiuni.

Radacina de turmeric are ramificatii numeroase si groase, sub forma de cilindri, cu o culoare galbena spre portocalie la interior. Condimentul, asa cum il stim majoritatea, este obtinut prin procesarea radacinei plantei. Aceasta este transformata in pudra si apoi folosita in alimentatie, dar nu numai. Pentru a se obtine pudra, radacinile de turmeric se fierb, dupa care se usuca in cuptor. La final, radacinile trec prin procesul de macinare, obtinandu-se astfel o pudra extrem de fina, de culoare galben intens spre auriu.

Condimentul contine si o substanta activa numita curcumin. Aceasta este extrasa prin procesarea radacinilor de turmeric si se regaseste in pudra de turmeric intr-o concentratie de pana la 4%. Curcuminul are, la randul sau, diverse proprietati terapeiutice.

Ce gust are turmericul?

Pudra de turmeric are un gust specific, puternic aromat. Se aseamana cu iuteala piperului si este si usor amarui. Deoarece aroma este una pregnanta se recomanda folosirea cumpatata in preparatele culinare. Exista riscul ca, in loc de a aroma, sa acopere aromele celorlalte ingrediente.

Proprietati si beneficii

In medicina naturista, turmericul poseda proprietati nutritive de calitate, fapt ce il transforma intr-un aliment binefacator pentru organism. Printre rolurile pe care le indeplineste se numara cel antioxidant, antiinflamator, antiimbatranire, anticancerigen.

Mentine sanatatea rinichilor
Turmericul sprijina buna functionare a rinichilor datorita efectelor sale detoxifiante.

Sprijina sanatatea inimii
Turmericul ajuta la diminuarea nivelului de colesterol „rau”din sange si mentine arterele curate.

Reduce inflamatiile
Turmericul este un aliment cu efecte antiinflamatoare. Adaugat in preparatele culinare ajuta la combaterea inflamatiilor din organism si previne aparitia altora. Alimentele cu efecte antiinflamatoare sunt recunoscute pentru efectele lor in preventia si combaterea bolilor precum cancerul sau Alzheimer.

Efecte antioxidante
Curcumina poseda proprietati antioxidante puternice. Aceasta neutralizeaza radicalii liberi si stimuleaza enzimele antioxidante ale organismului.

Ajuta in curele de slabire
Inclus in mod regulat in alimentatie, acest condiment este de ajutor in curele de slabire sau in cele de mentinere a unei siluete zvelte. Turmericul are proprietati detoxifiante, diminueaza retentia de apa si imbunatateste digestia. Asadar, este un real aliat impotriva kilogramelor in plus.

Detoxifiaza ficatul
Turmericul actioneaza asupra ficatului prin cresterea productiei de enzime. Cu ajutorul acestora, ficatul isi poate indeplini mai rapid si mai eficient toate functiile. In acest mod, se diminueaza riscul aparitiei de boli hepatice.

2 Raspunsuri
Toate Cele mai folositoare Rating mare Rating scazut Add your review

Scrie parerea ta

BioFit.ro
Logo
Enable registration in settings - general
Comparati produse
  • Total (0)
Compara